Екопътека застрашава дивите кози край Девин

Булфото
share

Популацията на дивите кози, обитаващи Държавно ловно стопанство „Извора” край Девин, ще бъде застрашена, ако екопътеката, която искат да бъде направена до открития наскоро 70-метров водопад стане факт, каза директорът на стопанството инж. Стоян Сарийски.

Козите, които са при нас, са защитен вид и живеят в местността край водопада. Оформянето на пътека с места за отдих ще попречи на нормалното развитие на дивите животни, а трябва да се има предвид и че това е територия, попадаща в “Натура 2000”, категоричен е инж. Сарийски.

По думите му и водопадът не е толкова атрактивен, колкото се описва в медиите, тъй като сега няма вода, защото е пресъхнал в летните горещини. Оформянето на екопътека ще доведе до сформирането на много отпадъци, които трудно ще се почистват. Сега съществуват две екопътеки в нашите площи, за почистването, на които се грижат само служителите на ДЛС “Извора” и не мисля, че имаме нужда от трета пътека. Хората, които искат да се разхождат сред природата, могат да го правят и без да се строят екопътеки, каза още инж. Сарийски.

Инициаторът на маркирането и оформянето на екопътека към атрактивното място Владимир Солаков, който е председател на местния спелеоклуб “Кристал” пък заяви, че няма да навредят на природата и на дивите кози. “Искаме само да поставим табели, които да оказват местоположението на природната забележителност и няма да строим”, каза той.

Имаме готовност, но чакаме разрешението от ловното стопанство, посочи Солаков и добави, че ще почистват на доброволни начала местата покрай екопътеката и няма да допуснат да се сформират много отпадъци. По думите му все повече хора научават за водопада и искат да го видят и въпреки че до там няма маркирана пътека, туристите го намират и го посещават.

Водещи новини

Още новини