"Граждани за София": Столицата ни е сред най-западналите градове в света

share

София не се управлява добре, виновните са кметът Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет. Това заяви днес в пресклуба на БТА арх. Димитър Димитров от Инициативата "Граждани за София".

Димитров цитира годишната класация на изданието "Икономист интелиджънс юнит" /EIU/, според което София е сред десетте градове, влошили най-бързо качеството на живот. След българската столица са Дамаск, Триполи и Кайро, а преди нас в  класацията са Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Рейкявик и Найроби, подчерта Димитров.

Причините за състоянието на града ни и затова, че според архитектът София отдавна не е най-добрият град за живеене, е лошото му управление в периода след 1989 г. до днес. Според Димитров Столичната община започва да губи собствеността си още  от началото на прехода.

Тогава градът е разполагал с 10 процента от фондовете на държавата, оценявани на 22 млрд. долара, отбеляза Димитров. По думите му сега столицата разполага само с три процента от собствеността. Само за последните пет години бюджетът на града  ни е възлизал на пет млрд.лв., но резултатите според Димитров са, че София се е превърнала в един от най-западналите градове в света.

Поради това от инициативата "Граждани за София" поискаха да се направи преглед на последните два мандата на кмета, както и  да се анализира ефектът от големите инфраструктурни проекти,  които предстои да бъдат реализирани.

Водещи новини

Още новини