Фандъкова: София ще стане европейска столица на културата през 2019 г.

  • 23 юли 2011 11:27

  • 1305
  • 0
Фандъкова: София ще стане европейска столица на културата през 2019 г.
© Булфото

Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на конференция на тема „Инициативата „Европейска столица на културата” и ползите за икономическо развитие на градовете и регионите”.

„Тази кауза стана надпартийна и обедини много хора. За инициативата „Европейска столица на културата” е важен процесът на подготовка, който означава инвестиции, промяна и обновяване на градовете и тяхното популяризиране в европейски план”, каза Фандъкова.

Тя заяви, че инвестициите в културата не са загубени средства. Столичният кмет цитира проучване за периода 1995 -2004, при което – 80% от хората са отговорили, че инвестициите в културните индустрии са много важни. „Данните от изследването показват, че според хората в София инвестициите в културната сфера помагат за икономическия растеж”, каза Фандъкова.

Столичният кмет посочи направеното до сега в културната сфера – откриването на Музея за съвременно изкуство, предстоящото откриване на Музей за тоталитарно изкуство, ремонта на сградата на Национална художествена галерия, базиликата „Св. София”, която е получила финансиране, откриването на Античен мавзолей в Южния парк, проекта софийска „Мала света гора” и др.


„Градът ни ще има много ползи от инициативата. Имаме цел – постижима и убедителна – София да спечели и да бъде успешна столица на културата през 2019 г.”, каза Фандъкова. Тя посочи, че инвестициите в археология, историята и изобщо в културно-историческото наследство ще бъдат основен акцент в инициативата.


„Културната сфера е най-динамичната и най-бързо развиваща се в ЕС и Столична община поставя културата като един от най-важните си приоритети”, посочи кметът. Тя цитира данни на Националния статистически институт за 2009 г., когато 89 000. души у нас са били заети в културния сектор. „От тях 54 хил. души са заетите в София в сферата на културата. С тази инициатива техният брой ще се увеличи”, допълни Фандъкова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини