Митрополит Николай: Държахме детски черепи и плакахме

share

"Топлината на силната вяра идва от божествената светлина. Не мой каприз осъществи факта на канонизацията на светите баташки мъченици", каза пловдивският митрополит Николай в предаването "Гореща точка" по ТВ7.

"Канонизацията не се случва всеки ден. Бог не е изоставил българския народ. Голямо е значението на канонизацията на баташките мъченици за всички българи и особено за младежта. Да се вгледаме в техния живот, да почерпим вдъхновение за вяра и родолюбие.

Всяка една кост ние намазахме със светена вода. И плакахме. Плакахме, защото държахме в ръцете си черепите на малки деца, черепи, пробити от куршуми", призна Митрополит Николай.

Днес е първото тържествено честване на деня на новоканонизираните Баташки мъченици. 17 май беше определен като ден за прославата им всяка година.

Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Божествена Света Литургия на площад "Освобождение" в града.

Християни от цялата страна се стичат в града. Поклоннически групи са дошли в святото за всеки българин място - Батак. Преди обяд ще започне и празничен концерт.

Водещи новини

Още новини