24 епархийския избиратели гласуват за Русенски митрополит на 16 март

  • 13 март 2014 14:44

  • 928
  • 0
24 епархийския избиратели гласуват за Русенски митрополит на 16 март
©

24 епархийски избиратели ще гласуват за Русенски митрополит на 16 март. Това съобщи протосингелът на Русенската митрополия архимандрит Виктор, цитиран от БТА.

Избирателите - 12 свещеници и още толкова миряни, са от четирите духовни околии на Русенската епархия - Русенска, Разградска, Поповска и Тутраканска.

Изборът ще започне след сутрешната литургия, която ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски епархийски престол, който ще председателства и избирателното събрание.

Епархийските избиратели ще гласуват за двама от деветимата епископи-кандидати, които ще бъдат подредени в бюлетината по старшинство - Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприан, Браницкият епископ Григорий и Главиницкият епископ Йоан.

Бюлетините ще бъдат поставени в пликове и ще бъдат пускани в прозрачна урна. За да бъдат избрани двамата кандидати, те трябва да получат 13 или повече от гласовете, като може да се наложи и втори тур.

Архимандрит Виктор заяви, че преди влизането си в салоните на митрополията, където ще се състои изборът, епархийските избиратели ще оставят мобилните си телефони, като целта е да няма давления върху тях.

При изрядно и канонично организиране на избора, в следващата неделя - 23 март, в сградата на Светия синод ще се състои и каноничният избор, на който синодалните митрополити ще утвърдят един от двамата избрани епископи за нов Русенски митрополит.

Последвайте канала на

928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини