Фалит за родните превозвачи заради новите турски такси

share

Превозвачи, които карат товари за Турция или минават транзит през югоизточнта ни съседка, ще фалират. Това прогнозират собственици на компании за автомобилни превози от Хасковския регион, съобщава "Стандарт".

Причината е въвеждането на нови такси от страна на турското министерство на транспорта за камиони с чуждестранна и транзитна регистрация. Според промените таксите за камиони от страни, с които Турция има сключена спогодба за превоз по шосе, се определят от теглото на камиона плюс тонажа на товара, умножено по 1 евроцент на километър. Така таксата от границата до Истанбул и обратно ще бъде 240 евро. Новите такси на Турция за транзитни превози скачат около 10 пъти, изчисляват българските превозвачи. Досега таксата за камион, който минава транзит през Турция, е бил около 60 евро, а вече ще бъде 600 евро.

По-малките автофирми с по-стари камиони са обречени на фалит, коментираха от бранша. Другият вариант е спиране на превозите през Турция за Грузия, Азербайджан и др. страни и търсене на нови пазари в Европа, допълниха те.

Картинката е трагична, заяви Володя Костадинов, превозвач от Харманли. Той има фирма с четири камиона, която традиционно вози товари транзит през Турция. Костадинов не изключи възможността нашите превозвачи да противодействат на решенето на турските власти с гражданско неподчинение. Превозвачите от Хасково ще се включат в готвените от бранша протести на ГКПП-Капитан Андреево. От 1 септември родните превозвачи планират да блокират абсолютно всички граници с Турция, стана ясно от думите на Илиян Филипов, член на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). "Блокадата ще продължи, докато българската администрация не предприеме абсолютно същите мерки срещу турските превозвачи", каза Филипов. "Турция иска да изкара абсолютно всички превозвачи с чуждестранна регистрация от територията си, за да запази пазара само за себе си", добави той.

Протести от страна на родните превозвачи имаше и в началото на май тази година. Тогава няколко дни границата към Турция беше блокирана заради пречките, които създаваха турските власти пред българските превозвачи.

Водещи новини

Още новини