#ДАНСwithme 53: Живот ли е, да го опишеш ... (обновена)

Булфото
share

Протестиращи се събраха на протест срещу правителството на пл. „Независимост”.

Те развяват българските знамена. Протестиращите се блокирали движението на пл. „Независимост”, като полицията отклонява автомобилите по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”.

Около 30 недоволни граждани има и около сградата на президентството.

В района има полицейско присъствие. Един от протестиращите носи лозунг „Живот ли е, да го опишеш, разровиш ли го, ще мирише и горчи, като отрова…Живот в България”.

Днешният ден на протест ще бъде мълчалив заради деня на траур в памет на миньорите, които загинаха в рудник "Ораново".

Много от протестиращите днес са облечени в черно.

Към 20:00 часа около 150-200 души продължават да протестират мълчаливо срещу кабинета на Пламен Орешарски пред сградата на Министерски съвет. Те развяват български флагове, знамена на Европейския съюз и са издигнали лозунги, които гласят: „Системата ви има алтернатива и приемете го, идете си! Солидарност „Ораново”, „Мафиозите – уморени да се крият от нас, излизат в заслужен отпуск”. Сред протестиращите има семейства с малки деца и много велосипедисти.

Някои от протестиращите носят каски в знак на почит към загиналите миньори. Постепенно броят на недоволните граждани се увеличава. От време на време се чува траурен звън от тъпани. Има полицейско присъствие в района на Министерски съвет. Движението продължава да е блокирано.

Към 20:40 часа протестното шествие достигна до сградата на Народното събрание. С бавна крачка и траурни звуци протестиращите преминаха по бул. „Цар Освободител” и се спряха пред сградата на Народното събрание. По време на цялото шествие нямаше скандирания, освирквания, а само мълчание в знак на почит към загиналите миньори в рудник "Ораново". Протестиращите клекнаха за минута мълчание в памет на загиналите миньори.

Към 21:00 часа протестът пред Народното събрание продължава. След като се поклониха за минута мълчание протестиращите запалиха свещи в знак на съпричастност към загиналите миньори и деня на траур. Някои от протестиращите вече се разотидоха. Представител на протестиращите рецитира стихотворението на Христо Ботев „На прощаване” след, което протестиращите му ръкопляскаха.

Сградата на парламента е обградена от метални заграждения, а в района има полицейско присъствие. Протестиращите продължават протеста в мълчание. Около паметника на „Цар Освободител” са окачени много лозунги с искания за оставката на правителството. И тази вечер протестиращите се редуват да свирят на черното и бялото пияно, които са поставени пред паметника на „Цар Освободител”.

Към 21:40 часа движението пред сградата на Народното събрание по бул. „Цар Освободител” в столицата е пуснато. Пред парламента са останали около 20 души. Те са охранявани от полиция, за да не блокират отново булеварда. Протестът срещу правителството на Пламен Орешарски остава мълчалив в знак на почит към загиналите миньори и обявения ден на национален траур.

Водещи новини

Още новини