Фандъкова: Три пъти заповядах на полицията да опазва реда

Булфото
share

Йорданка Фандъкова няма да забрани протестите. 368 уведомления за протести пред различни институции са получени в Столична община от началото на протестите срещу кабинета „Орешарски." От тях 306 не са съгласувани, а 62 са съгласувани.

За протестите, придобили популярност като ДАНСwithme обаче е получено само едно единствено уведомление и то е за протест за 5 юли.

Данните докладва кметът на София Йорданка Фандъкова по време на извънредно заседание на Общинския съвет.

До момента всички действия на Общината са оценени като адекватни и от главния прокурор, и от главния секретар на МВР, похвали се още Фандъкова и добави: „Издаването на заповед за забрана на протестите е опасно и неадекватно решение в сегашната ситуация, защото трябва да се гарантират конституционните права на гражданите".

Тя обясни, че от началото на протестите - 14 юни, е издала 3 заповеди, с които „нарежда" на СДВР да вземе мерки за опазване на обществения ред във връзка със спонтанното струпване на хора. Последната заповед е от 20 юни, с която възложила опазване на реда до прекратяване на протестите.

Основната ни задача е недопускане на всякакви обстоятелства, които застрашават живота на хората, подчерта столичният градоначалник.

На 12 юли по предложение на Софийска градска прокуратура е издадена нова заповед за осигуряване на коридори за преминаване на коли на Спешна помощ и Пожарната.

Кметицата каза и че на няколко пъти се е срещала с вътрешния министър Цветлин Йовчев, на които са обсъдили координацията между институциите и как да не се позволи затварянето на ключови кръстовища.

Няколко пъти лично аз призовах гражданите да няма блокади. През последните дни блокирането на Орлов мост става в по-късните часове, отчете още кметът.

Общо 47 автобуса са осигурили от Общината за транспортиране на униформените по време на протестните акции.

В нощта на 23 срещу 24 юли, когато се стигна до ескалация на напрежението около храм-паметника „Св. Александър Невски" от Столична община са осигурили по-ранно запалване на осветлението в района, изпратени са медицински екипи. Рано сутринта пък са започнали действия за почистване на района от струпаните барикади.

Фандъкова е поискала от СДВР да установят вандалите.

Водещи новини

Още новини