Задължават да се регистрираме в КАТ ако караме кола с пълномощно

share

Всеки, който кара автомобил на друг собственик, е длъжен да се регистрира в КАТ като ползвател в срок до 1 месец от възникване на обстоятелството. Това е една от поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), предложени за обсъждане от МВР. До 2 август граждани и представители на браншови и неправителствени организации могат да пращат своите идеи за промени на електронната поща на МВР.

Предвижда се едномесечният срок да възниква от датата на издаване на пълномощно за управление на колата или влизането в действие на лизинговия договор. Но все още не е ясно какво ще се прави в случаите, когато човек дава на роднина или приятел колата за неопределен срок.

Когато се яви в "Пътна полиция", ползвателят трябва да покаже документ за основанието, на което е получил колата от собственика. Независимо дали автомобилът е на физическо лице или на фирма, нейният реален шо-фьор е длъжен да се регистрира в областния КАТ по постоянен адрес.

Целта на тази промяна е свързана с издирването на нарушителите, заснети с камери на полицията. И то не толкова на шофьори, които ползват автомобили на роднини, а главно на водачите на служебни коли. В момента по номера на нарушителя се издава електронен фиш на името на собственика. Ако това са лизингови компании, те получават снимката по пощата, но я връщат на КАТ, сочейки името на лизингополучателя. И процедурата започва отначало.
При фирмени коли е още по-сложно. "Честитката" от КАТ идва на името на представител на фирмата. Той трябва да извърши разследване по пътни листове, командировъчни и други документи, за да посочи на КАТ кой на конкретната дата е ползвал колата и трябва да плати глобата. Съставя се нов фиш и сагата продължава.

Все още в проекта не е изяснено до колко ползватели могат да се регистрират за един автомобил.Това засяга най-вече таксиджиите, които работят на две или три смени с една кола, отстъпват волана на приятели или срещу наем.

Проектът предвижда 150 лв. глоба за ползвател, който не се регистрира в КАТ. Другата санкция е изцяло нова за българския закон - сваля се предният регистрационен номер на колата.

Водещи новини

Още новини