36-ти ден недоволство: Лъвов мост бе блокиран

Булфото
share

Веднъж хванал се на хорото, трябва да го играеш докрай. И ще го играем, докато правителство и парламент ни карат да го правим. Това заяви в ефира на БТВ един от протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски пред сградата на Министерския съвет.

Такива поводи ни се дават всеки ден. За протестите ни стимулират решенията на управляващите, които могат да бъдат квалифицирани като такива в разрез с клетвата, която дадоха при встъпването си в длъжност. Тогава те обещаха, че при всичките си действията ще се ръководят от благото на народа, подчерта недоволният гражданин.

На място вече започват за 36-ти път да се събират граждани.

Основната тема, която се обсъжда на площада, са новите назначения на ключови позиции в страната.

Любомир Николов, писател и преводач, смята, че назначенията на новия шеф на ДАНС и на Александър Методиев са много съмнителни. В момента са огромни апетити за европарите. Но докато това правителство е в конфронтация с всички, няма да ги получи, категоричен бе той.

Засега протестът е спокоен.

Протестиращите скандират "Оставка". Техните лозунги зоват, че "Чиста и свята република се гради от чисти хора. Незабавна оставка!" и "Орешарски - правителство на тройните комисионни".

По данни на МВР, към 19:30 ч. протестното множество наброява 1 500 души.

Повече от час те останаха пред сградата на МС, където скандираха "Оставка", "Мафия" и освиркваха кабинета "Орешарски". Шествието в момента се движи по бул. "Мария Луиза" в посока Централна гара. За първи път в 36-тия ден от антиправителствените протести хилядите протестиращи тръгват по булеварда. За всяко ново назначение те обещаха нов маршрут - протестен марш.

По данни на МВР, към 20:00 ч. 3000 души са се включили в шествието.

Малко след 20:00 ч. протестиращите блокираха движението при Лъвов мост. Около 20:25 ч. шествието достигна до Централна ЖП гара. Движението по бул. "Мария Луиза" и ул. "Веслец" бе блокирано.

Шествието бе съпровождано от екипи на полицията.

Протестиращите в столицата, които преминаха през локалното пътно платно, което е пред входа на ЖП гарата, се връщат към централната част на града. Насочиха се към Сточна гара.

Протестното шествие в столицата достигна до паметника на Васил Левски, където протестиращите и изпяха националния химн. Шествието продължи към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Пред НС се изви протестно хоро.

Към 22:15 ч. около 300 души продължават протеста пред сградата на парламента. Движението от кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковска" до Орлов мост е блокирано за автомобили.

На Орлов мост хора са насядали по пътното платно, други играят федербал.

На паметника на Цар Освободител е закачен голям лозунг, на който пише "Оставаме пред парламента до оставка".

Бургазлии и тази вечер се събраха пред сградата на общината, за да покажат недоволството си от управлението на страната. Протест имаше и в Сливен.

Пловдивчани се събраха на антиправителствен митинг. Те проведоха шествие до Джумая джамия, като скандираха "робски народ" и "заспал народ". Протестиращите призоваваха хората да се присъединят към тях.

Във Варна подеха подписка в подкрепа на президента Росен Плевнелиев и срещу правителството на Пламен Орешарски. До 19:00 ч. бяха събрани няколко десетки подписа.

И днес в морския град се проведе пореден протест срещу кабинета.

Водещи новини

Още новини