Безлов: България е уязвима за терористични атаки

share

Много неща се случват в страната, така че не ме учудва нищо, каза в предаването "Денят започва" на БНТ Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, относно тефтерчето на Филип Златанов.

Според мен по-лошото е, че данните в това тефтерче станаха публични от прокуратурата. Така записаните вътре лица ще имат възможност да си подготвят защитата. Трябва да има граници на публичността, защото това пречи на правосъдието, обяви той.

Искам да поздравя българския народ, че е родил такъв титан като Васил Левски. И като говорим за тефтерчета, да споменем и неговото и да си припомним една негова мисъл - що се отнася до делата български, "то времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме". Според мен е време за апостоли. Време е да променяме времето, смята Христо Смоленов, експерт по вътрешна сигурност.

България бе първата страна в Европа, която се срещна с тероризма - атентатите на гара Буново, гарата в Пловдив. Въпреки че тогава властта е била друга, ние не трябва да допускаме двойни стандарти. Освен външнополитическите проблеми на този аспект - тероризма, трябва ни и вътрешната гледна точка - трябва да дадем отговор на въпрос защо се случи и как бе допуснато. Трябва да се види какво може да се направи и как обществото да стане непроницаемо за такива неща, обяви Смоленов. 

Според Безлов, самият факт, че България е територия, която е уязвима, което видяхме от атентата в Бургас преди година, ни показва, че ние сме на рискова позиция. Имаме най-голямото мюсюлманско малцинство в ЕС в съотношение с населението на страната. Ние сме и една много отворена държава, през която минават много хора, на границата на два свята сме.

По думите на Калина Чапкънова, наблюдаващ прокурор по делото за атентата срещу автобуса с израелски туристи, разследването продължава да е все така интензивно. Доказателствата обаче на този етап не дават възможност да се повдигне обвинение. Тя каза, че трябва още време. Веществените доказателства следват делото, така че всичко, което сме приобщили към досъдебното производство, продължава да се съхранява при нас, подчерта Чапкънова.

Георги Илиев, бивш следовател в Националната следствена служба, също обяви, че разследването е активно. Досега няма данни за участие на български граждани в атентата.

Хората показаха, че могат да се намалят рисковете от такива заплахи - САЩ, Великобритания и Израел го демонстрираха. Но ние не сме страната, която може да го направи. На мен положението не ми изглежда оптимистично, коментира Безлов. 

У нас експертите повече мълчат, а говорят повече тези, които не са експерти. Разполагаме с много специалисти, които работят в условия на недофинансираност, некомпетентност, некомплектованост и въпреки това си вършат работата, заключи Смоленов.

Водещи новини

Още новини