Прокуратурата: Няма виновни за взривения трафопост в Бургас

share

Бургаската окръжна прокуратура не откри виновен за мощния взрив на бургаската улица „Хан Крум" на 16 октомври миналата година. Тогава трафопост на енергоразпределителната компания EVN гръмна в кооперация посред нощ и като по чудо нямаше жертви. Две семейства обаче останаха на улицата. Подовете на апартаментите се сринаха, унищожени бяха и двата магазина на приземния етаж, съобщава "Флагман".

Досъдебното производство е прекратено частично с постановление на Окръжна прокуратура - Бургас от 12.07 т.г., става ясно от съобщение до медиите, изпратено от говорителя на прокуратурата Красимира Кателиева.

В хода на самото разследването е установено, че взривът е предизвикан от повреда на трансформатора. Поради възникнали частични къси съединения в намотките на трансформатора маслото в казана е започнало да кипи. Това е предизвикало спукване на единия от високоволтовите изолатори от където са излезли голямо количество маслени пари. В комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес. Възникването на дъга от повредения високоволтов изолатор към корпуса на трансформатора е запалила взривната смес в помещението с обем около 200 куб. м. Последвал мощен взрив, който предизвикал разрушенията на сградата. Следствие на взрива в трафопоста е възникнал пожар във вертикална посока в пространството между трансформатора и първи жилищен етаж на сградата, като причината за това е наличието на горими материали от падналите вещи от помещенията, кислород и висока температура след взрива.

В резултат на взрива са причинени имуществени щети на обща стойност 175590,00 лева, но взрива няма пострадали лица.

„В случая не се касае за извършено деяние по смисъла чл.333 от НК, защото е установено, че няма извършени умишлени или непредпазливи действия на виновно лице, в резултат на които чрез взрив, да са настъпили процесните щети. На мястото на инцидента не са открити взривни вещества, а възникналият взрив в трафопоста на жилищна сграда в гр.Бургас, ул."Хан Крум № 11 може да се коментира само и единствено като ефект от получената взривна вълна," обясняват още от Прокуратурата.

Именно за това воденото наказателно производство е частично прекратено - в частта за престъпление по чл. 333 НК. Относно наличието на доказателства за осъществен състав на деяние по чл. 216,ал.6, вр.ал.5 НК - унищожаване по непредпазливост на чужди движими и недвижими вещи при причинени значителни вреди - престъпление от компетентност на Районна прокуратура-Бургас, е постановено досъдебното производство да бъде изпратено за произнасяне.

За по-малко от 10 месеца EVN възстановиха щетите на пострадалите. В момента двете семейства останали за кратко без дом се нанасят в ремонтираните си апартаменти.

Водещи новини

Още новини