На 140 000 лв. оцениха имуществото на пострадалите от взрива на трафопост в Бургас

  • 18 октомври 2012 11:38

  • 750
  • 0
На 140 000 лв. оцениха имуществото на пострадалите от взрива на трафопост в Бургас
© Булфото

Имуществото на пострадалите от взрива в трафопост в блок в Бургас е оценено на около 140 хиляди лева. Това каза днес кметът на крайморския град Димитър Николов.

Той уточни, че  оценката засяга само вещите на хората, техниката и мебелите. Разрушенията по конструкцията на сградата не са включени в сумата. Според Николов ЕВН трябва да поеме щетите на хората. Той обясни, че съоръжението на компанията се е намирало в помещение в блока. Така че е редно електроразпределителното дружество да  плати.

Кметът Николов посочи, че до края на седмицата ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените  жилища. Той ще бъде предаден на ЕВН. След това компанията ще започне ремонта на сградата. През тази седмица независимо от експертизите на полицията и нае ЕВН, общината ще направи своя собствена експертиза. Двама специалисти ще огледат мястото на взрива и ще представят свое становище за случилото се. Кметът на Бургас вече е изпратил и предложение до  депутатите, за да се приемат промени в законодателството. Той настоява да се забрани изграждането на трафопостове в жилищни сгради. В Бургас те са 39. Освен това се иска тези вътрешни  трафопостове в срок до три години да бъдат изнесени извън  жилищни постройки.

На 16 октомври взрив разтърси жилищна кооперация в центъра на града. Избухнало е помещението, където се намира трансформатор на ЕВН. Изцяло унищожени са два апартамента. Пропаднал е подът им. В други осем жилища има съборени стени.

Последвайте канала на

БТА
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини