Стойнев: Не трябва да сме изправени пред дилемата "хляб или живот"

share

Условията в мина "Ораново" не са добри, но не това сега е най-важното. На първо място трябва да се извадят затрупаните миньори. Това обяви в ефира на БНТ министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

По думите му, операцията е била затруднена, тъй като спасителните екипи са попаднали на скала. Сега ще влезе още един екип от специализираната минна служба. Основата цел е да се спасят заградените миньори, подчерта министърът. Той изрази надеждата си възможно най-бързо да се стигне до заградените момчета в мината.

Едно е да има спасителен отряд в мината, който е създаден от доброволци, съвсем друго е да има специализиран екип с техника. Такъв екип има на 50 км от мястото на инцидента. За да дойде той, е бил необходим цял час, обяви Стойнев.

Сега обаче по-важното е да се спасят миньорите, а след това ще се търси отговорност, каза отново той.

Тази трагедия, за съжаление, се е случвала и преди. Това показва, че трябва да се обърне специално внимание на условията на труд, но не само при мините, а в цялата българска икономика. Със социалния министър Хасан Адемов ще говорим за това, синдикатите също трябва да насочат вниманието си към условията на труд, смята Стойнев.

Тази мина дава хляб на 200 семейства, но не можем да сме изправени пред дилемата "хляб или живот", заключи той.

Водещи новини

Още новини