Гръцка компания печели търга за завода за боклук в София с фалшиви документи

share

Гръцката компания „Актор“ е използвала фалшива референция, за да спечели търга за строеж на завод за боклук в София. Измамата лъснала по време на последното заседание на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това не само е задължителен документ за участие на компаниите в процедурата, но и квалифициращ фактор при вземането на окончателното решение за победителя. В документите от „Актор“ посочили, че са изградили завод за преработка на отпадъци с капацитет над 200 000 т на година в Ларнака, Кипър. Реалният капацитет обаче е едва 160 000 т за година, а дори в самия сайт на компанията гърците са посочили по-нисък от декларирания пред Столична община капацитет от 175 000 т. на година.

Нарушенията на гърците обаче не спират. В подадената от тях техническа оферта е пълно с пропуски, разкриха източници на Novini.bg. Така например произведения от гърците компост в сравнение с останалите участници в търга е цели 99% по-малко. Самите външни експерти констатират, че Актор са предвидили само формално производството на компост. Гърците са заложили 4 пъти по-голямо потребление на вода от останалите, с 40% по-малко електричество и 4 пъти по-малко дизелово гориво, което на практика е невъзможно от техническа гледна точка, сподели Стоян Минков, който е представител на „ВСМ – СПХ“.

Заради изключително големите пропуски в процедурата, в България пристигна делегация от Испания начело с управляващия директор на испанската „Валориса“ Педро Сингуенца, която участва в търга в консорциума „ВСМ – СПХ“. Този консорциум беше отстранен от търга, въпреки че предлага най-ниската оферта. Според решението на КЗК решението на Възложителя за отстраняването е било неправилно. Валориса е известна в Испания като фирмата построила и експлоатираща завода за боклук във Валенсия, който е със същия капацитет както бъдещата инсталация в София – 400 000 т. боклук годишно. Сингуенца ще се срещне с испанския посланик, от когото ще потърси съдействие за изясняване на скандалния търг.

Проектът на Актор излиза дори по-скъп с 13-14 млн. лв. от цялостния бюджет за построяването на завода. Цената на проекта е близо 200 млн. лв. и е най-големият проект в Столична община. На практика за същите пари, които бихме платили на гърците за построяване и експлоатация на завода „ВСМ-СПХ” биха построили два завода, въпреки че цената на гърците е по-висока и оперативните им разходи, също значително надвишават най-добрата оферта. Гърците залагат цена от 60,69 лв. за тон, докато декласирания консорциум „ВСМ – СПХ“ едва 48,94 лв. За сравнение друг участник – немският гигант Хохтийф предлага 72,63 лв. за тон.

Водещи новини

Още новини