Wikileaks: Лукойл е спонсор на БСП

share

Българският клон на “Лукойл”, който дава около 20% от данъците в България, е смятан за спонсор на БСП. Това пише в грама от 29 април 2005 г. американският посланик у нас Джеймс Пардю. Тя е озаглавена “БСП - социалдемократи и кабинетни комунисти?” и е посветена на насрочените два месеца по-късно парламентарни избори, спечелени от социалистите. Грамата е огласена от “Уикилийкс".

Пардю набляга на раздвоението на БСП между реформаторското социалдемократично крило и твърдолинейните комунисти. Дипломатът отбелязва, че БСП води в предизборните проучвания. Оценката на Пардю е, че не трябва да се очакват големи сътресения, но руските икономически интереси вероятно ще се утвърдят.

България ще остане твърдо в НАТО и се движи към ЕС, но за съжаление в БСП има много малко истински атлантици. Едно “малцинство от юрския период”, както Пардю нарича хардлайнерите, ще се противопостави на интересите на САЩ, но тяхното влияние над сегашното ръководство на БСП и по-специално над президента Георги Първанов е ограничено. Първанов е смятан от американците за реформатор, решително ориентирал партията към Запада, докато е бил неин лидер. Въпреки това социалистическите лидери предпочитат да си сверяват часовника с Брюксел, Страсбург, Берлин и Москва, а не с Вашингтон и Лондон.

Използването на термина “другари” от Сергей Станишев илюстрира раздвоената натура на тази партия.

Икономическото влияние на Русия ще нарасне, ако БСП дойде на власт. Повечето компании, имащи връзки с руския бизнес, са близки до тази партия особено в енергийния сектор. Освен “Лукойл” Пардю споменава и водещата наша фирма в ядрения сектор - “Риск инженеринг”, като много свързана с Русия.

Водещи новини

Още новини