Преди 12 години объркали концесията в Банско

share

Реалната площ на концесията на ски зоната в Банско е тотално объркана, алармираха от Института за правни анализи и изследвания. Според концесионният договор подписан през 2001-а г от МС начело със Симеон Сакскобургготски площта на концесията е 99,55 ха, като тя отговаря на границите на приетия и одобрен от кмета на общината Териториално устройствения план (ТУП). По силата на този ТУП обаче външните граници на ски зоната са 1165 ха, а не 99,55 ха, пише "Стандарт".

Въпреки грешката в документите обаче никой през последните 12 г не си е направил труда да види първичните документи, в които са обективирани първоначалните намерения на държавата и концесионера при подписването на договора през 2001-а.

Реално грешката е направена от МОСВ при изготвяне на концесионната процедура. Тогава те са се опрели на извадка от ТУП на ски зона с център град Банско. Реално приложение към сключения тогава договор обаче не е ТУП, а част от него приложена незнайно от кого. Така през годините този пропуск е бил неглижиран, което довежда до задълбочаване на проблема.

Друга грешка пък е самото позоваване на площта на концесията. Според данните от концесионния договор тя пък е 817 ха, и е получена от затвореното от координатите на 252 геодезичните точки, които са приложени към договора. Тези точки пък от своя страна частично не съвпадат с външните граници на ТУП. В момента специална комисия към

МОСВ установява действителната воля на страните към момента на подписване на концесионния договор. Заради тези грешки в площта на концесията през годините се стигна до множество спекулации по темата с това каква площ използва концесионера „ЮЛЕН". Водейки се по сбърканите геодезични точки няма как да се стигне до правилно определяне на концесията. Всички заинтересовани страни с нетърпение очакват решението на този казус, за да не се хвърли и грам съмнение върху единствената в България ски концесия в рамките на национален парк.

Водещи новини

Още новини