Променят Закона за концесиите заради пистите в Банско

  • 29 юни 2011 17:01

  • 1343
  • 0
Променят Закона за концесиите заради пистите в Банско
© Булфото

Това стана ясно ден преди утрешната визита у нас на делегация от членове на ЕП от Комисията по петициите, които пристигат на мисия за установяване на фактите в България, в рамките на която ще обсъдят с институциите, местната власт и еколози състоянието на обекти на петиции в Суходол, Рила и Родопите.

Като основание министър Нона Караджова посочи на брифинг в МС, че концесионерът на ски зоната в Банско е нарушил договора, като е разпрострял пистите на по голяма площ. Караджова заяви, че каквото е предвидено в договора като санкция за нарушение ще бъде приложено.

Вариантът за затваряне на ски зоната в Банско обаче е неприемлив заради туризма и спорта. За това категорично против са се обявили министърът на икономиката и спортният министър.

Според Караджова единственият вариант е, след като бъде променен законът, договорът с концесионера да бъде коригиран.

Караджова заяви, че голяма междуведомствена група ще работи за промени в закона и заяви че има волята нещата да бъдат законни, а не да се прикриват.

Според нея казусът от Банско е много объркан и тежък и че от предишни правителства остава нерешен.

Припомняме, концесионер на ски пистите е фирма „Юлен" на шефа на ски федерацията ни Цеко Минев.

Междувременно природозащитници от над 50 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" изразява остро несъгласие с идеята на правителството да предложи законодателна промяна, с която ще според тях узакони незаконното изсичане на близо 65 хектара гора от Национален парк Пирин над Банско от фирма "Юлен" АД, концесионер на ски зона Банско.

Това решение е взето под диктата на Цеко Минев, заявяват от „За да остане природа в България".

Коалицията обявява готовност да призове гражданите към протести и гражданско неподчинение.

Стана ясно още, че утре на долната лифтова станция на незаконните лифт и писта на Седемте езера природозащитници от цялата страна ще връчат на мисията на Европейския парламент петиция срещу корупцията и беззаконието в България.

Според еколозите последен скандален пример от днес е решението на кабинета да предложи законодателна промяна, с която да регламентира незаконното в момента ползване на близо 65 хектара от Национален парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен". В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини