Няколко хиляди се вдигнаха на протест срещу Пеевски (обновена + галерия + видео)

Булфото
share

Няколко хиляди граждани излязоха на площада между Министерски съвет и президентството на протест срещу избора на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. Дори проливният дъжд, който се изсипа над столицата, не ги спря да изразят своето недоволство, предаде репортер на novini.bg.

Те се организираха в социалните мрежи. 

Протестиращите носят българското знаме. Много от тях са изготвили плакати, които гласят: "Господа депутати, народът или групировките - изберете сега!". "Вън Пеевски от ДАНС"; "Делян Пеевски в затвора". Недоволните граждани скандират "Оставка!", "Червени боклуци, измитайте се от тук!"; "Пеевски в затвора"; "Долу БСП!"; "Ето сега е мафия!".

Много граждани са си сложили на лицата маски с изображение на прасе, носят снимката на Пеевски, зачертана с червен кръст.

Сред протестиращите има и представители на Движение България на гражданите. Те обявиха, че държат на предсрочни парламентарни избори. Държат да бъде потърсена наказателна отговорност от Делян Пеевски от времето, когато е бил зам.-министър. Той трябва да бъде съден, категорични са те.

Районът от Шератон до Партийния дом е отцепен. Има полиция и жандармерия на мястото.

Отново заваля проливен дъжд, но хората казаха, че ще останат на протеста. Снимки можете да видите ТУК!

Въпреки, че е обявен като мирен протест, се хвърлят пиратки и бомбички по сградата на МС.

Малко след 20:00 ч. множеството тръгна към Народното събрание.

Протестиращи заплашиха, че блокадата на НС ще продължи и през следващата седмица. Наред с това ще бъде блокиран и МС и няма да бъдат допускани депутатите да ходят на работа. Един от демонстрантите обяви, че Народното събрание вече му прилича на тоалетна, а Пламен Орешарски е кукла на конци.

По сградата на НС бяха хвърлени няколко ролки тоалетна хартия.

По-голямата част от групата протестиращи пред парламента се отправиха към Орлов мост и движението в района е блокирано. Пред НС протестът се задържа около час. Там сградата беше освирквана, имаше скандирания "Оставка" и "Мафия".

Пред Народното събрание остава засилено полицейското присъствие.

Водещи новини

Още новини