Протестиращи: Връщането на пушенето в заведенията е цинизъм (видео)

share

Около 50 човека се събраха на протест пред Народното събрание тази сутрин. Те се обявиха против намеренията на правителството да отмени тоталната забрана за пушене на обществени места, предаде репортер на Novini.bg. Припомняме, че на 31 май се отбелязва Световният ден за борба с тютюнопушенето.

Протестиращите са представители на гражданската инициатива "Бълария без цигарен дим" и пациентски организации. Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" смята, че отмяната на забраната е цинизъм спрямо децата на България. Според нея връщането на пушенето в заведенията няма да помогне на ресторантьорския бизнес, а само е предпоставка за увреждане на здравето на децата. Тя разкритикува ресторантьорския бранш, откъдето твърдят, че в хазната ще постъпят повече данъци и оттам ще има повече пари за здравеопазване. По думите й такива твърдения са цинични.

На проявата бяха издигнати плакати с надписи "България без дим може, без здраве - не", "Здравето е по-ценно от икономиката", "Искаме чист въздух в заведенията". "Станишев не пуши!", "Не на отмяна на забраната!" и "Искаме да дишаме!", скандират протестиращите.

Водещи новини

Още новини