Длъжници връщали заеми на пожар преди изборите

share

Част от домакинствата с кредити станали по-активни в желанието да намалят месечните си задължения, притеснени от политическата обстановка и объркващата предизборна кампания. Те започнали да погасяват предсрочно кредити, като използвали спестени средства, получени годишни бонуси, дивиденти или рефинансирали задълженията си при по-добри условия.

Това показват наблюденията на "Кредит Център" през април. Оттам обясняват засилващата се тенденция с това, че част от клиентите усещали тежестта на задълженията си, изпитвали и несигурност за приходите в краткосрочен план. Уличните протести през февруари и изпълнената с компромати предизборна кампания довели до повече предпазливост.

От друга страна, банките продължили да намаляват лихви по кредитите. Стари задължения можело да се рефинансират при по-добри условия, а месечните вноски да намалеят с около 15%, показват изчисленията на "Кредит Център". Заради намаляващата задлъжнялост се подобрявал кредитният рейтинг на българина. Консултантите очакват по-активно теглене на нови ипотечни кредити, след като настъпи успокоение на политическия фронт. Прогнозите са, че през втората половина на годината би могло да има ръст в средния размер на кредита за дом.

През април той е бил 32 023 евро за страната. Основните клиенти са с доходи между 1500 и 2500 лв.

Повечето искат ипотечен кредит за първи дом. Интересуват се от най-добрите оферти, като сравняват не само лихвите, но и годишния процент на разходите и правата им по договор.

Водещи новини

Още новини