Козунаците от козуначен микс ще бъдат по-евтини с между 20 и 50 процента от традиционните, които се приготвят по традиционната технология с яйца и мляко. Това коментира днес председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, информира БТА.
Според него причината за това е, че суровината козуначен микс е по-евтина, а технологията на приготвяне от нея е доста по-бърза. Бонев посочи, че цената на козунак от микс може да достигне до под 1,50 лева за 400 грама. По думите му, традиционния козунак без пълнеж с тегло 400 грама ще се продава за около 2,50 лева, а този с пълнеж - 3-3,50 лева. За козунаците с тегло 800 грама цената ще е 5 лева за обикновения- и 6-6,50 лева за козунаците с пълнеж.
Бонев съобщи още, че през тази година за първи път се предлага купуване на козунаци чрез Интернет, като тези фирми държат около два процента от продажбите. Според него около Великден във Варна ще бъдат изконсумирани около 500 000 козунака, приравнени на тегло 400 грама.
Браншовикът коментира още, че отношението на големите търговски вериги към производителите е "изключително мутренско и става все по-арогантно". По думите му, не малко от колегите му са практически в състояние на фалит заради това. "Ако не подпишеш договор с голяма верига, на практика спираш да работиш, защото те държат повече от 60 процента от пазара", посочи той. Натискът на веригите като цени през последните години е огромен, смята браншовикът.
Според него реално всички от големите и средните производители в бранша получават жестоки удари от търговските вериги. Бонев посочи за пример своята фирма, при която от 400 000 лева несъбрани вземания 300 000 лева са от големите вериги. Той допълни, че в договорите с големите вериги има редица клаузи от недобри търговски практики, които водят до фалити на колеги от бранша.