Работници от "Напоителни системи" стоят месеци без заплати

share

Напрежение в "Напоителни системи", отново заради неизплатени с месеци заплати. Заради кризисната ситуация, в понеделник ръководството на дружеството и синдикатите ще се срещнат със земеделския министър, информира БТВ.

Забавянето на парите не е новина. Сега, 3-ри клона в страната, които се занимават с отводнителна дейност, стоят без заплати от 2-3 месеца. Около 600 работници чакат, сред тях и служители на помпената станция в ломското село Орсоя. Заради високото ниво на Дунав, съоръженията работят непрекъснато. В противен случай къщите ще се наводнят.

Мариян Миланов, работник в "Напоителни системи" идва с колело на работа от Сталийска махала, защото няма друг превоз. Светлин Станев пък пътува с личната си кола и купува горивото сам.

Средното възнаграждение на хората, които работят на терен е между 350-380 лева. Дружеството дължи общо около 2 милиона лева за заплати.

Изпълнителният директор обясни, че парите ще бъдат платени до края на месеца и те ще дойдат от сключването на договори за напоителна дейност.

В понеделник ръководство и синдикати ще поискат държавата да финансира отводнителната дейност, от която дружеството в момента трупа само загуби. Първоначално ще настояват да им се платят поне натрупаните сметки за ток от около 200 хиляди лева.

„Настояваме да има предвидени едни 10-12 милиона лева, това са суми, които са разчетени от експерти на НС, кои са изчислили колко трябва за тези дейности", е мнението на Нели Иванова от федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа”

Съоръженията за отводняване са публично-държавна собственост и за да може бюджетът да финансира дейността им, най-вероятно ще бъде създадена нова държавна фирма.
 

Водещи новини

Още новини