Фандъкова обеща общинска полиция за кв. "Димитър Миленков"

share

Патрул на общинска полиция ще съдейства за осигуряване на сигурността в столичния кв. „Димитър Миленков”, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес посети квартала и се срещна с местните жители.

На срещата са присъствали и районният кмет Ивайло Цеков и общинският съветник Лорита Радева. Фандъкова е помолила жителите на квартала за среща след организирания от тях преди два дни протест, когато те са поставили конкретни искания към общината. На срещата са обсъдени проблемите, които има кварталът и ангажиментите, които общината може да поеме за тези, които я засягат и могат да бъдат решени от нея.

Патрулът на Общинска полиция ще подпомага действията на полицията и ще бъде на разположение на районния кмет непрекъснато, за да може да се реагира по-бързо на всеки един сигнал и превантивно да се извършват действия по осигуряване на сигурността в района. Също така е договорено в рамките на пролетното почистване от следващата седмица, в рамките на един месец да бъде насочена допълнителна техника към квартала, за да може заедно с участието на гражданите да се почистят нерегламентираните сметища и да се почисти кварталът, каза Йорданка Фандъкова.

Тя е информирала жителите, че устройственият план за кв. „Димитър Миленков” е готов и до месец главният архитект трябва да го внесе за одобрение в Столичния общински съвет. „Този план е много важен, защото досега не е имало план и съответно от там идват много сериозни проблеми, както за живеещите, по отношение на техните имоти, така и по отношение на общинските имоти, на които да изградим детска площадка, да изграждаме канализация. В момента в идейна фаза се проектира канализацията в квартала. Така че в следващата година, ако планът бъде приет навреме, ще може да се правят отчуждителни процедури и да кандидатстваме за европейски програми за изграждане на канализацията”, каза още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Жителите на кв. „Димитър Миленков” поставят много разумни искания за общината. Хората бяха много диалогични. Трудно им е – аз видях на място, обиколих и квартала, но те са съвсем наясно кое и в какви срокове може да се случи. Договорихме се да сме в непрекъснат контакт през районния кмет. Аз ще му помагам и ще го контролирам за това, което прави в района, каза Фандъкова.

За сигурността ще се разчита много на СДВР, както и на патрулите, които в момента са там, за да може ситуацията да е спокойна. Хората знаят, че това е в интерес на всички и са го заявили ясно. „Ще продължим да сме в контакт, ще се виждаме – аз съм ги поканила в случай, че има необходимост, да дойдат да се видим по конкретни въпроси. Мисля, че това е правилният път за решаване на който и да е проблем. Приканих ги да говорим конкретно по проблеми, а не изобщо. Когато набележим конкретния проблем, направим план за действие, тогава и по-лесно се намира финансов ресурс и можем да реализираме някои от мерките в сравнително скоро време”, допълни Йорданка Фандъкова.

Жителите са поели ангажимента да участват активно във всичко, което се прави за квартала, защото то засяга тях и те го разбират. „Много важно е да имаме директния контакт с хората, когато има нередности, да могат да ни информират, а пък ние бързо да реагираме и в края на краищата, тези, които нарушават правилата да бъдат санкционирани по възможно най-бързия начин”, посочи столичният кмет. Според нея е много важно в съзнанието на всички да е, че няма никакво място и нужда от конфронтация между самите хора, че всички заедно трябва да решават конкретните проблеми.

Водещи новини

Още новини