СЕМ погва Слави заради клипа с отрязания пръст

share

"Много деликатно и внимателно бяха пуснати кадрите от клипа с отрязания пръст в "Шоуто на Слави", нямаше кръв, но въпреки това ще ги обсъдим следващата седмица", каза шефът на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, съобщава "24 часа".

По стечение на обстоятелствата в деня, в който СЕМ прие доклад как телевизиите отразяват случаите със самонаранявания, в "Шоуто на Слави" бе излъчен клипът, в който се вижда как осъденият варненец Ивайло Зартов отрязва кутрето си като протест срещу корупцията в съдебната система.

"Приехме декларация, с която призоваваме медиите да поднасят информациите с чувство на отговорност, но тя няма връзка със Слави, защото беше готова ден преди това", обясни Лозанов.

Според СЕМ съществува "опасността журналистическата интерпретация на самозапалванията и самонараняванията като форма на протест да ги превърне в граждански пример за подражание, медийното отразяване на поредицата от трагични събития да подтикне към продължаването ", както пише в декларацията, съобщава още "24 часа".

Затова съветът припомня на медиите, че "за модерната цивилизация по-висша ценност от човешкия живот няма. Няма и кауза, която може да е основание за жертвата му. А още по-малко пък да оправдае търсенето впоследствие на сензационни или политически ефекти."

"Обръщаме се към българските медии, в чието чувство за отговорност вярваме, при отразяването на гражданските протести, без да подценяват правото на информация и в рамките на редакционната си независимост, да се грижат за живота и здравето на гражданите като право, преди всяко друго човешко право", призовават от СЕМ.
По закон съветът не може да накаже телевизиите, защото те не пускат кадри на насилие, но това, което показват, има сложни социални и морални измерения. Затова е и декларацията, чиято цел е да провокира отговорността на медиите към обществото.

Водещи новини

Още новини