Измитите и нарязани зеленчуци, които се продават в целофан в супермаркетите са опасни за здравето. Това пише в "Всеки ден". Експертите установили, че бактериите в пакетираните марули, моркови, репи, зеле и салати не могат да бъдат унищожени без топлинна или химическа обработка.
Причината е, че след като бъдат измити и затворени в пакети, в тях се развиват опасни бактерии, дори и да бъдат съхранявани в хладилник. Консумацията на свежи салати преживя истински бум заради кампаниите и призивите за здравословно хранене. Листните зеленчуци обаче са нож с две остриета. Те имат директен контакт с почвата и към тях се прикрепват микроорганизми, които не могат да бъдат премахнати само с вода. Това носи риск от салмонела и други инфекциозни заболявания.