Заплатите в частния сектор са нараснали много повече от инфлацията

share

Очакванията на КРИБ към служебния кабинет е подобряване на влошената бизнес среда и ускоряване на разплащането с фирмите, както и да се гарантира и контролира спазването на законите в страната. Това заяви на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ председателят на КРИБ Огнян Донев, цитиран от БТА.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че бизнесът не е индеферентен към това, което се случва в обществото и че в последните години заплатите в частния сектор сумарно са нараснали много повече от инфлацията. Той посочи, че трябва да се ускори процесът на въвеждане на електронно правителство и да има прозрачност при водене на сметките на монополите и събираемостта от сметките за ток и парно. Според Симеонов мерки трябва да се предприемат и по трите дни болнични и разпределянето на осигуровките 40 към 60 за сметка на работодателите, както и във връзка с по-високата цена на тока, който плащат фирмите.

За ясен преглед на изпълнението на бюджета настояват от БСК, както и категорично разплащане с бизнеса по европроекти и обществени поръчки. Осигуряване на публичност и отчетност през интернет по антикризисните мерки и заменките, поискаха още от стопанската камара. Необходими са спешни мерки за либерализация на енергийния пазар, посочи заместник-председателят на камарата Димитър Бранков. Намаляването на цените на енергийните продукти няма как да се случи в дългосрочнен план и няма защо да се създават излишни очаквания в обществото, отбеляза той. Непремереното индексиране на доходите води директно до безработица, допълни Бранков.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев поиска доставчиците на обществени услуги да бъдат по-прозрачни, да се договори минимална работна заплата по икономически дейности, и да се подготви съвместна среща на НСТС с Комисията за защита на
конкуренцията. Според Велев не могат да се субсидират цени и така да се подпомагат хората, цените могат да се свалят като се възстанови конкуренцията. Задържане на средства по обществените поръчки не трябва да се допуска, защото това струва много средства на икономиката, смята Велев. АИКБ се противопоставя на орязването на инвестиционните програми и настоява да има национално съфинансиране. Могат да се търсят резерви в намаляването на административните разходи, смятат от асоциацията.

Водещи новини

Още новини