Реките при Разлог и Баня преляха

share

Община Разлог предприе спешни мерки по предотвратяване на бедствия причинени от реки минаващи през нейната територия, вследствие на обилни дъждове.

По разпореждане на кмета на Разлог инж. Красимир Герчев е съсредоточена техника и хора над Разлог, за да се намали нивото на водите на река „Язо” в самия града. Водите на реката заляха моста на ул. „Шейново” и ул. „Стефан Стамболов”. Диги от чували с пясък защитават къщите до парка на ул. „Христо Ботев” от придошлата река „Язо”, информираха от Общинска администрация.

В село Баня реките „Малко Глазне” и „Пихла” излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора, за да се избегнат по-големи щети. Община Разлог изпълнява проект за укрепване коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци, като зоната около бившия консервен завод реката е неконтролируема.

Екипи от общината следят нивото на реките в града и съставните селата. Кметът Красимир Герчев информира, че в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет днес ще бъдат разгледа внесените през втората половина на 2012г. предложения за финансиране за извършване на дейности за предотвратяване на бедствия и аварии, свързани с обезопасяване на реките.

При одобрение на финансирането една от реките, която ще бъде укрепена е „Язо”. Става дума за изграждане на стени на коритото на местата, където няма или са ниски. Река „Язо” няколкократно е излизала от своето речно корито при високи води и причинява наводнявания в участъци на улиците „Шейново” и „Изворите”.

Водещи новини

Още новини