ЧЕЗ: Българското правителство цели да печели само гласове

share

Чешката енергийна компания ЧЕЗ днес изрази остър протест срещу изявленията на българския премиер Бойко Борисов за евентуалното анулиране на лиценза на тази компания за дейността й в България, предаде ИТАР-ТАСС.

„Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в Европейския съюз. Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения за започване на такава процедура (анулирането на лиценза)”, се посочва в изявлението на говорителя на чешкия концерн Барбора Пулпанова.

В момента чешкият концерн е един от трите най-големи дистрибутори на електроенергия в България. През 2004 г. ЧЕЗ закупи 67% от акциите на три български енергийни компании за около 450 милиона долара.

Чешката енергийна компания ЧЕЗ обяви, че е изпълнила своите регулаторни задължения в България и обвини правителството, че политизира въпроса, за да спечели гласове, предаде агенция Ройтерс.

„Ние категорично отричаме да сме извършили нещо нередно, което би могло теоретично да доведе до отнемането на нашия лиценз”, заяви говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова.

Водещи новини

Още новини