Искат Неофит за патриарх

Булфото
share

Галактион ще загуби надпреварата за патриарх, а Неофит е с най-големи шансове да спечели.

Това сочат прогнозите на Фейсбук. Часове след като станаха ясни имената на тримата претенденти за нов патриарх социалната мрежа буквално се взриви, информира "Стандарт Нюз".

След два дни тежки заседания в края на вчерашния ден Светият синод излъчи тримата кандидати - Ловчанският Гавриил, Старозагорският Галактион и Русенският Неофит. Те обаче станаха повод за много коментари. Най-яростни атаки във Фейсбук предизвика името на старазагорския митрополит Галактион, а най-много овации събра - Неофит.

Хиляди миряни и членове на свещенически семейства се включиха за по-малко от час в новосъздадената група "Да не допусне лицето Галактион да стане Патриарх на България!". Вдъхновител на групата стана известната юристка Стефана Караджова, която е от свещеническо семейство от септемврийския град Ветрен, откъдето произлиза и старозагорския митрополит. Нейният баща е сред легендарните свещеници в Пазарджишко, оставил ярка диря в богослужението със светостта си и помощта за миряните. Подкрепиха я светкавично и нейни близки и приятели от Ветрен и цялата страна.

"Прощавай, тате, казал си да не съдя, но не мога да допусна този човек да води Българската църква", обяви Караджова, а след хилядите дебати и в дискусията групата роди нова организация "Да подкрепим Русенския митрополит Неофит за Патриарх". Групата се разрасна тройно и вече наброява хиляди, включително и много българи, живеещи в САШ и други чужди страни - бизнесмени, инженери, писатели, богослови и обикновени миряни. За дядо Неофит в мрежата миряните обясняват, че е "уважаван и интелигентен човек, благ и харизматичен, умерен и диалогичен, с авторитетно присъствие и визия, с прекрасен глас и ясна дикция, който дори пее великолепно". Караджова припомни, че по време на ръкополагането в правото на миряните е да извикат "недостоен" и дори това да стори само един събранието се прекъсва. Друг пазарджишки юрист обяви в мрежата, че ако изберат човек на службите за Патриарх, ще премине заедно със ситовете си към ислямската вяра.

Водещи новини

Още новини