Държавата няма да връща Боянската църква на Светия синод

  • 04 февруари 2013 20:22

  • 2421
  • 0
Държавата няма да връща Боянската църква на Светия синод
© Булфото

Държавата няма да върне на Светия синод Боянската църква, тъй като е под егидата на ЮТЕСКО и е изключителен световен паметник.

Това е съобщил за в. "Стандарт" министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Искането бе отправено от и.д. патриарх Кирил Варненски с мотива, че сградите, строени за храмове, трябва да са на духовенството. Боянската църква се управлява от Националния исторически музей. В понеделник директорът му Божидар Димитров е изпратил до Рашидов отрицателно становище по искането на владиката. Няма да бъде преотстъпен и другият поискан паметник на културата с ценни стенописи - Земенският манастир. Аргументите са, че храмът е световен паметник на културата и синодът няма да може да го стопанисва добре. И сигурно мислят за приходите, но не и за разходите по поддръжка, които също не са малки, допълва Димитров.

Боянската църква от десетилетия функционира като музей, билетчето е 10 лв. и заради сигурността на крехките стенописи в нея по едно и също време могат да са максимум 10 посетители, които стоят не повече от 15 мин. Забранено е и паленето на свещи. За храма Българската православна църква е била обезщетена още по време на Фердинанд, за да се запазят ценните стенописи. Тогава царят дава на духовниците личен имот и пари, за да се вдигне друг храм, разказа още Димитров. Третият му аргумент против е, че в края на 2012 г. е изтекъл срокът, в който религиите могат да си връщат имотите.

Междувременно стана ясно, че депутатите от ДПС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно и Тунчер Кърджалиев са внесли в парламента поправка в закона за вероизповеданията за удължаване именно на този срок с още 2 г. Инициативата им е по молба на Главно мюфтийство, тъй като имотите са стари, трудно се събира документацията и делата се точат дълго, обясни Казак. Още повече че не само имамите, но и църквата имала подобен проблем. Затова засега срещали подкрепа в ГЕРБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини