Затягат мерките за контрол на инкасо автомобилите

share

От МВР са решени да затегнат мерките за контрол на инкасо колите. Това става дни след поредния обир за над 100 хиляди лева от инкасо в столицата.

След нападението стана ясно, че парите са били пазени без оръжие, а единият охранител дори не бил назначен на работа. Целта на ревизията е да се въведе ред в сектора.

Всяка инкасо кола може да бъде спирана от полицейски служител, на когото да се покаже картата през прозореца. Охранителят не е длъжен да отваря, независимо, че е проверяван от полицай. При необходимост на инкасото се показва в кое РУП да се насочи за щателна проверка. Това обясни Камелия Кукева, Охранителна полиция, ГДНП пред БТВ.

В районното служители от охранителна полиция ще гледат под лупа дали охранителите имат професионална квалификация, въоръжени ли са, каква сума транспортират и дали колата инкасо отговаря на изискванията за превоз на определената сума. В най-честия случай колите пренасят над 30 хиляди лева, което ги задължава да са бронирани.

От практиката досега най-често нарушенията са свързани с промяна на маршрута на колата банка. Такъв казус имаше и при обира за милиони край Севлиево миналата година. „Неспазване на изискването за маршрут. Като го няма, няма как да бъде търсена отговорност на водача, защо се е движел по друг маршрут”, коментира Кукева.

У нас около 2000 фирми с близо 100 хиляди души работят в сектора на охраната. Най-предпочитани от клиентите са тези, които държат най-ниските цени.

Резултатите от проверката в цялата страна ще бъдат обобщени след не по-рано от месец.

Водещи новини

Още новини