Майката на бащата-тъмничар държал децата си под ключ им купува жилище

share

Бабата на децата заложници от ловешкото село Дренов ще купи жилище в Плевен за сина и внуците си. Стефка Дюлгерова се надява синът й да се върне към лекарската си професия.

Самият Димитър, който е уволнен дипломиран лекар, сподели преди дни в разговор с репортер на „Монитор”, че смята да си търси работа. Бабата на тийнейджърите, която през 2008 г. е подала първия сигнал до социалните служби, че децата не ходят на училище, твърди, че снаха й е изолирала децата от околния свят.

"Поддържах телефонна връзка със снаха си. В разговор преди събитията тя каза, че иска да се разведе с Митко. И избра да го опетни пред цяла България, като го изкара изверг", разказа майката на Димитър по време на делото, в което бащата Димитър обжалва заповедта за извеждане от дома на децата му.

Както „Монитор” писа, тримата тийнейджъри бяха изведени от дома им заради сигнал на майката Елена, че мъжът й ги бие. Социалните и полицията отведоха децата на 15 януари в отсъствието на татко им. Сега те са настанени в различни центрове от семеен тип. Социалните и психолозите, които работят с хлапетата, са категорични, че децата са будни, а нивото им на интелигентност е над средното. 15-годишната Елена е настанена в център във Велико Търново и както „Монитор” писа, се адаптира много добре. Според шефа на институцията Милка Илиева знанията на момичето са повече, отколкото на голяма част от връстниците й. Тя е изпратила писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов.

„Искаме експертно оценяване на Елена, която е много интелигентна, има знания и владее перфектно английски", допълва Илиева. До няколко дни съдията по делото Йонита Цанкова трябва да реши дали да отмени заповедта за извеждане на хлапетата. Прокурорът от делото констатира, че няма доказателства върху децата да е упражнено физическо насилие. Въпреки това с оглед опазване на живота и здравето на децата предварително изпълнение на заповедта за извеждане било законосъобразно. В случай че апелативният съд отсъди в полза на бащата, съдията трябва да реши дали децата ще се върнат при баща си, или ще се търси друга алтернатива. Факт обаче е, че още през 2011 г. съдът ограничава родителските права на Димитър и Елена Дюлгерови и издава решение децата да бъдат настанени в център от семеен тип.

Водещи новини

Още новини