Официално: Съдът не върна децата на бащата-тъмничар

  • 24 януари 2013 17:13

  • 3486
  • 4
Официално: Съдът не върна децата на бащата-тъмничар
©

Молбата на бащата от ловешкото село Дренов Димитър Дюлгеров да му бъдат върнати у дома четирите му деца, които той държал под ключ повече от 10 години, не беше уважена от административния съд в Ловеч, пише Труд.

Определението на магистратите може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред ВАС. Според съдийския състав липсват доказателства за упражнено физическо насилие от страна на бащата Димитър Дюлгеров. Въпреки това "считано от датата 15.01.2013 г. до 23.01.2013 г. децата са се адаптирали нормално в трите центъра за настаняване от семеен тип" и затова връщането им у дома "би предизвикало ненужно психическо натоварване, както и ненужно неудобство от транспортирането на трите деца и възстановяване на фактическото положение преди издаването на заповедите".

Съдийският състав с председател Йонита Цанкова е взел решението, въпреки че "се е убедил лично, че и трите деца са будни, нормално развити, изпитват особена привързаност помежду си, като основната ценност за тях е семейството".

Вчера Административен съд Ловеч заседава по жалба на бащата Димитър Дюлгеров - лекар по образование, в която той настояваше да се отмени предварителното изпълнение на заповедта на ловешкото "Социално подпомагане" за настаняването на трите му деца в центрове от социален тип. Поводът бе сигналът, подаден от майката на децата - Елена, която от години живее и работи в чужбина, за да изхранва домочадието си. Димитър Дюлгеров не практикува лекарската си професия от около 10 години. Оттогава насам той разчита на парите, изкарвани от жена му и с тях отглежда децата си в пълна изолация, забранявайки им да ходят на училище и да излизат от вкъщи. Майката се оплака, че Димитър подлагал децата на тормоз.

В момента 13-годишният син на Дюлгерови - Волен, се намира в гр. Исперих, 15-годишната Елена е настанена в дом във В. Търново, а 16-годишният Димитър - в Плевен. Единствено пълмнолетната 19-годишна Стефка е все още с баща си. Останалите три деца на Димитър и Елена са непълнолетни и бяха изведени от дома им след сигнала на майката до Агенцията за социално подпомагане.

Четвърта година социалните се опитват да изведат децата от къщата им в ловешкото селце, където те са били заключвани и изолирани от света и връстниците си. През 2009 г. Ловешкият окръжен съд отхвърли иск на Районна прокуратура за ограничаване на родителските права. След обжалване Върховният касационен съд обаче го отмени, като върна решението за ново разглеждане от друг съдебен състав. Окръжният съд постанови ограничаване на родителските права на двамата родители през 2011 г. и настаняването на децата в Център за настаняване от семеен тип. На 14 февруари ще се състои открито съдебно заседание, на което ще се реши дали децата на Димитър Дюлгеров ще се върнат у дома си.

Последвайте канала на

Novini.bg
3486 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.01.25 | 09:54

1
Не, известено време децата не бива да са заедно. Защото самостоятелно ще могат да осъзнаят и приемат истината за зловещината и изолацията, на която бащата ги е подложил. Като са заедно ще се връщат в спомени за "семейното огнище" и ще се подкрепят в съжаляването за капсулата в която е трябвало да живеят. Малко по-късно социалните ще ги съберат и ще осигурят грижа в семеен тип, напр. Приемно семейство. Което е най-добрият вариант. Нужно е време да свикнат с реалните условия на днешния живот и да бъдат приспособими. Бащата ги е осакатил. А преживяното ще остави белег у братчетата и сестра им за цял живот.

2013.03.29 | 00:32

4
Абе нещо не проумявам - ти нормален/нормална ли си? Нима е по-добре за едни деца, които в момента са подложени на огромен стрес (за първи път са извън дома си) да живеят разделени едно от друго, вместо да са заедно и да се подкрепят? Нима не им е достатъчен шока от преживяното до момента (да ги вадят като животни с полиция), та и трябва да се делят едно от друго? А и още нещо не ми се връзва - хем майката се оплака (и затова ги отнеха от бащата) - хем тя си остава в Англия (какво ли по-важно прави в момента?), а не се върне поне за момент, за да се погрижи за децата си???? Нещо ми понамирисва, че май е поразкършила снага - и вече има някой Джон. И някак много удобно ще се получи, като отнемат родителските права на бащата. Горките деца - със сигурност са били отгледани с много грижа и внимание (то си личи и по снимката) - а сега изведнъж - в приемни семейства...... Ама няма кой да помисли маааалко повечко - а веднага бамммм - разделени, та чак и в различни градове (нима те са виновни за нещо)? Като се замисля - то има и други нормални семейства, които се отказват от общообразователната система и отглеждат децата си извън "обществото" (наскоро даваха по телевизията едно такова "Еко" семейство) - но никой не ги критикуваше. А и от сега какво "хубаво" има да "учат", което до сега не знаят - да слушат чалга, да псуват и т.н.

2013.01.25 | 13:34

3
Аз знам две многочленни семейства ,чийто деца не ходят на училище и дори не могат да четат . Родителите им ги карат само да крадат. Освен това децата общуват само помежду си.Нека мутрите от Ловеч и Плевен да не се правят на толкова състрадателни........
Jena

2013.01.25 | 12:33

2
Triabva da sybirate decata zaedno,taka,pak stres i nenujno naprejenie

Добави коментар

Водещи новини