Кабинетът бори младежката безработица

share

Кабинетът предприема мерки за борба с младежката безработица, съобщава Стандарт. Идеята е през новата година работа да получат 22 177 младежи.

Младите хора ще имат възможността да кандидатстват за работа в частни фирми, а заплатите им ще бъда поети от държавата. За целта правителството ще отпусне днес 73 милиона лева. Тези пари ще гарантират заплатите на младежите в следващите 6 месеца. Този път обаче към младите няма да има определени изисквания, които да трябва да покрият. Парите ще важат за полагане на всякакъв вид труд. "Ограничаването на младежката безработица и неактивност ще бъде основна задача на Националния план за действие по заетостта през 2013 г.", обясниха от социалното министерство, което внася точката на заседанието днес. Според експертите с парите, отделени за Националния план по заетостта, работещите българи у нас между 15-64 г. ще станат 59%, тези между 20-64 г. - 64%, за младите - 15-24 г. ще стигнат 22% до края на идната година.

Предколедно кабинетът ще промени и някои от основните плащания, които са "вързани" с увеличаването на минималната работна заплата на 310 лв. от 1 януари 2013 г. Кметовете също има какво да намерят под елхата на Министерския съвет. Днес се очаква министрите да им прехвърлят 11 имота, разположени в цялата страна. За сметка на това обаче кабинетът ще си вземе два терена от Националната служба за охрана, които вече не са им необходими.

Водещи новини

Още новини