Морето изхвърли три 20-тонни цистерни (снимка)

share

Три цистерни изхвърли Черно море на български плажове. Части от зърнени силози, които паднаха от борда на кораб в румънски води преди дни, са изхвърлени на български брегове, съобщи "Петел".

В момента съоръженията са под наблюдението на Гранична полиция. Край Крапец, нос Калиакра и Шкорпиловци са излезли металните конструкции. Става дума за хром-никелови цистерни. Имало е опасност от сблъскване на една от цистерните в сондата край Галата. Активиран е бил кораб “Ентърпрайз”, който е следил движението му. “Корабите са виждали плаващите обекти от 4 nm”, каза пред “Народно дело” директорът на ДМА - Варна, к.д.п. Валентин Енчев. Вече има разпореждане от кметството в Шкорпиловци съоръжението да бъде извадено от плажа. От румънска страна не е имало никаква реакция след загубата на товара. Местният агент все още не казва какви действия ще бъдат предприети по повод частите от силозите.

Изваждането на съоръженията и последващото им съхранение ще генерира средства, които трябва да бъдат покрити от застрахователите, които все още не са се обърнали към властите у нас. Не е известно и как ще бъдат изтеглени огромните 20-метрови конструкции, всяка с тегло около 17 тона.

Румънската морска администрация е изискала пълно разследване за установяване на причините, довели до инцидента, при пристигането на кораба в порт Поти. Цистерните паднаха при неизяснени обстоятелства от борда на плаващия под руски флаг кораб Whitebox Volga.

Водещи новини

Още новини