Разследван за убийството на Самоковеца дарил на Доган техника за 1 млн. евро

Булфото
share

По документи, стоката е медицинска техника, втора употреба, на стойност 1 милион евро, пише "168 часа".

Дарението е направено, за да не се конфискува в полза на държавата заради неплатен ДДС по вноса от Германия

Договорът за дарението е сключен на 9 ноември 2006 г. Историята е подборно описана в решения на Агенция “Митници”, жалби от Фондация “Епсилон” и протокола от съдебни заседания.

Стоката е внесена в България от Германия в 51 колета. По документи вътре има медицинска техника втора употреба. Митничарите задържат пратката, докато фондацията на Йоско плати 115 000 ДДС по вноса. Вместо да се издължи към хазната, Йосиф Йосифов дарява безвъзмездно стоката на Фондация “Хермес”, която е собственик на прословутия замък на Ахмед Доган в родното му село Дръндар

“Имало е такъв договор”, категорични са документите от Агенция “Митници”. “Интересно, нямаме такъв договор”, твърдят от Фондация “Хермес”. “Не коментирам”, казва представителят на “Епсилон”.

В крайна сметка колетите с техниката са отнети в полза на държавата с решение на съда от юли 2009 г. Дарението от фондацията на Йоско към фондацията на Доган е пазено в дълбока тайна. “Епсилон” уведомява митниците с документи, че стоката е дарена на “Хермес”, но от агенцията не го признават и в крайна сметка номерът не минава.

Договорът е сключен месеци, след като Йоско е пуснат от ареста, а разследването срещу него за убийството на Константин Димитров Самоковеца е на трупчета в прокуратурата. По това време лидерът на ДПС Ахмед доган е в апогея на политическата си кариера. Той вече кара втория си мандат в управлението с правителството на тройната коалиция и разполага с мощни лостове за влияние в изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Стоката пристига на 22 август 2005 г. На този ден от митницата на пристанище Варна регистрират пристигането на 781 колета употребявано медицинско оборудване и консумативи. Пратката тежи 40 тона. Натоварена е в 12 контейнера. Стоката е съпроводена от проформа фактура на стойност 967 500, издадена от DMG Armouring&Traiding Gmbh, Германия и с получател Фондация “Епсилон”, а председател на управителния съвет е Йосиф Иванов Йосифов.

Водещи новини

Още новини