Бурята се изправи срещу Плевнелиев и Борисов

share

Вчерашната буря над София сериозно е затруднила приземяването на самолета, с който пътува президентът Росен Плевнелиев късно снощи. Държавният глава, делегацията и журналистите, които отразяваха официалното посещение в Турция, изживяха сериозен ужас при кацането на правителственото летище в София, предаде БНТ.

Виновникът за пропаданията на президентския самолет "Еърбъс" е снощната буря над Западна България. Тя, преди кацането на самолета на летище София, предизвикала мощни турболенции, въздушни ями и потоци от близките планини, обясниха от "Авиоотряд 28".

Самолетът по разчет трябваше да кацне в 22:15 ч. Когато самолетът тръгва да прави заход на летището на около 300 метра височина, екипажът получава задействане на системата за сигурност, разказа кап. Тодор Бoяджиев - летателен директор на "Авиоотряд 28".

Така първият опит за кацане е неуспешен. След силно пропадане самолетът се издига рязко нагоре и кръжи над столицата около половин час. Опасност за живота на президента и делегацията не е имало. Само пилотското майсторство ги е спасило. "Опасност е щяло да има, ако екипажът е продължил захода близко до земята", обясни Бояджиев.

Премиерът Бойко Борисов е обявил, че по време на полет - отново вчера, но от Варна, също е преживял последствията на лошото време.

Пенчо Пенчев, генерален директор на "Авиоотряд 28", предаде, че Борисов е трябвало да излети за Горна Оряховица, след това за Варна и оттам да се прибере в София. Изрично го предупредихме, че обстановката ще е доста неприятна, допълни той.

Въпреки сложната ситуация, животът на премиера не е бил застрашен.

В момента ръководството на "Авиотряд 28" обмисля да награди професионализма на пилотите на двата самолета.

Водещи новини

Още новини