Около 60 производители на домашна туршия и ракия участваха в традиционния ден на народните храни в Златарица.
Празникът се провежда за пети пореден път и в него се включиха производители и градинари от Златарица, Пловдив и село Шивачево, община Твърдица. Участниците представиха домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци, грозде, мушмули, зелени бадеми и диви гъби. За най-вкусна беше призната мешаната туршия на участниците от село Шивачево.Традиционната туршия от гулия (земна ябълка) и моркови, която се произвежда в Златарица, зае второто място.
Празникът се провежда в края на третата седмица от ноември, когато зимнината във всеки дом вече е готова, каза кметът на общината Пенчо Чанев. Градинарството е основен поминък в региона, затова през лятото местните хора организират Празник на градинарската чорба, а в началото на зимата - Ден на туршията, отбеляза Стефан Добрев, председател на организацията "Роден край", организатор на фестивала.