"Сиренето" с палмово масло не можело да се разгражда, имало риск от инфаркт

share

Мирослав Найденов изрази лично мнение, а не като министър. Така Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите оправда земеделският министър, който поиска на „млечните продукти“ с растителни мазнини да има етикети вредни за здравето по примера на етикетите на цигарите.

Според Зоров, когато става въпрос за продукти, които не са произведени на 100% от животински суровини не трябва да носят името „млечни“. Когато става въпрос за продукти от растителни мазнини говорим за бизнес за няколко милиарда със сериозно лоби, каза Димитър Зоров

Диляна Славова, която е председател на Национална асоциация на млекопреработвателите не смята че идеята на министъра е адекватна, защото ще се предизвика истинска буря в Европа, тъй като става въпрос за храни. Ако има вреден елемент в тези храни те трябва да бъдат забранени, убедена е Славова. Практиката в ЕС е, че се произвеждат както скъпи млечни храни, така и евтини продукти от растителни мазнини.

Диетологът проф. Донка Байкова разкри, че палмовото масло е с качества на свинска мас и маргарин. За да има структурираща роля за оформянето на сирене палмовото масло трябва да се преработи и да се хидрогенира като се стига до концентрирането на трансмастни киселини. Така обаче човешкият организъм не може да ги абсорбира, води се до напълняване и до инфаркти.

Водещи новини

Още новини