Турски историк пред TV7: Имало е етническо прочистване в Кърджали преди 100 години

share

„Разбира се, че е имало етническо прочистване по време на балканските войни и особено по време на Първата балканска война в периода 1912 – 1913 г., когато се провежда етническо прочистване предимно срещу мюсюлманското население.”

Това заяви пред TV7 в предаването „Факторът Кошлуков” турският историк доц. д-р Мехмет Хаджъсалихоглу, преподавател в катедра „История” на унидерситет! а „Йълдъз Техник” в Истанбул. Така той потвърди тезата на лидера на ДПС Ахмед Доган, изказана в Кърджали по повод на честванията на 100-годишнината от Балканската война. Тогава Доган определи тази война като етническо прочистване, съизмеримо в исторически план с „възродителния” процес.

Според турския историк имало достатъчно записи и доказателства, че етническото прочистване се е извършвало от „македоно-одринските части на редовната българската армия, които са избили хиляди турци и мюсюлмани в този период”. Мюсюлманите били набелязвани като цел за прочистване и специално били издирвани и избивани, отделно били големите изселнически вълни и така „стотици хиляди хора са били убити и изселени”, смята д-р Хаджъсалихоглу. В опита освободителят на Кърджали ген. Васил Делов да бъде провъзгласен за почетен гражданин на Кърджали той вижда „награда за мъст” от страна на инициаторите на този акт.
В студиото на Емил Кошлуков стана ясно, че кметът на Кърджали Хасан Азис е бил сред инициаторите на подписката за награждаването на ген. Делов, но после той и съпартийците му се отметнали. Това съобщи депутатът и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева.
Според преподавателя по българска история в Софийския университет доц. Валери Колев пък не съществуват документи в нашите архиви, които да потвърждават тезата за етническо прочистване, а когато историята се препрочита под външен, извън историческата гилдия, натиск, това е опит науката да бъде превърната в слуга на политиката. „В България войните са най-проучените събития, практически невъзможно е да бъдат намерени нови извори”, каза доц. Колев.
 

Водещи новини

Още новини