„Бъди грамотен” в Пловдив

share

Двойните съгласни, пълният член, слятото и полуслято изписване на думите са сред най-честите грешки, които допускаме при писане. Грамотността на българите не е на нужното ниво, а най-ниски резултати показват учениците от горните класове. Това са заключенията от кампанията „Бъди грамотен", която се провежда от няколко години в страната, съобщи БНТ.

В Пловдив началото на кампанията „Бъди грамотен" предизвика истински фурор. На площада пред Общината под строй се стекоха ученици от началния курс, студенти от близкия университет, любопитни минувачи. Всички искаха да попълнят тестовете за правопис и да проверят нивото си на грамотност. Организаторите бяха приготвили три варианта за различните възрастови групи, а тези, които ги попълваха без грешка - получаваха награда. Сред наградените бе третокласничката Вики, която призна, че българският език е любимият й предмет.

Тинка Тодоранова, учител: „Живяла съм също в чужбина и съм наблюдавала, не смятам, че нашите деца не са подготвени - нашите деца са чудесно подготвени, въпросът е да им даваме по-голямо самочувствие, че знаят."

„Учене с внучето" се оказа печелившата формула за много баби, които попълниха успешно тестовете за правопис. Някои бяха изненадани, че "оронвам" и "уронвам" са две различни думи. Почти никой обаче не сбърка правописа на "въстание".

Водещи новини

Още новини