Учители от Пловдив без пари за работно облекло

share

Над 5000 учители от Пловдив все още не са получили договорените на национално ниво пари за представително и работно облекло. За това алармираха регионалните образователни синдикати.

Причината се оказва чисто административна - анексът към общинския колективен трудов договор отлежава на бюрото на кмета Иван Тотев вече месец, съобщи БНТ. От Общината обаче твърдят, че подписът на градоначалника е чиста формалност и нужда от него няма.

Колективният трудов договор в системата на образованието, подписан на национално ниво, предвижда 320 лева за представително облекло на всеки учител и 250 за помощния персонал. Същите суми са заложени и в анекс към общинския колективен трудов договор, който е изготвен преди месец. Подписан е от заместник-кметовете, отговарящи за финансите и образованието, но все още чака одобрението на градоначалника Иван Тотев.

Парадоксалното е, че парите за работно облекло са заложени в делегираните бюджети на училищата. Повечето директори обаче не смеели да раздадат средствата без кметския подпис. А в детските градини направо зреело социално недоволство, тъй като и изискванията към облеклото на помощния персонал са по-високи.

От Община Пловдив са категорични, че проблем няма. Подписът на кмета под анекса към колективния трудов договор въобще не бил нужен, тъй като документът вече действа на национално ниво.

Оказва се, че няма пречки средствата да бъдат раздадени. Въпреки това учители и помощен персонал все още чакат договорените след мъчителни преговори пари за дрехи.

Водещи новини

Още новини