Академик Ревалски: БАН създава почти 40% от националния научен продукт

Булфото (архив)
share

Българската академия на науките създава почти 40% от националния научен продукт. Тя е най-търсеният и разпознаваем партньор в България в международното сътрудничество. Това в словото си повод 155-годишнината от създаването на БАН нейният председател академик Юлиан Ревалски, предаде БНР.

"И в сегашни дни БАН е водещият научен център на България, в който се провеждат научни изследвания  на световно равнище. Със своя академичен състав, представляващ около 15% от научния потенциал на страната, БАН създава почти 40% от националния научен продукт. Учените в БАН изпълняват 40% от проектите по рамковите програми на Европейския съюз, сега са ангажирани и в програмите за възстановяване, а регионалните академични центрове обединяват в тази дейност изследователи от цялата страна", добави той.

На тържеството за първи път беше връчена "Голямата награда за наука на БАН“. Тя се присъжда на учен от българска научна организация или от висше училище за изключителни постижения в областта на науката, получили високо международно признание. Престижното отличие беше връчено на академик Вася Банкова.

"За мен е изключителна чест. В този момент на изключително признание за мен съм преизпълнена с благодарност за високата оценка, която получих от този толкова престижен комитет за наградата. И съм много съм щастлива, защото това признание не е само за мен, то е признание за групата, в която работя и за института, в който работя и за цялата Академия. И съм благодарна на своя съпруг за всичко. Искам да кажа, че за мен е изключителна чест, че имах възможност да прекарам целия си трудов стаж в Института по органична химия с Център по фитохимия в БАН, защото още от студентските години и до днес за мен БАН е храмът на българската наука", каза тя.

БАН отбеляза годишнината си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет. Сред гостите беше и патриарх Даниил.

БАН чества 155 години

Водещи новини

Още новини