Преизбраха акад. Юлиан Ревалски за председател на БАН

Акад. Юлиан Ревалски е избран за втори мандат за председател на Българската академия на науките /БАН/ за периода 2021-2024 г. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се състоя днес онлайн, съгласно противоепидемичните мерки в страната, а тайното гласуване беше по предварително уточнен график, съобщи пресцентърът на БАН.

Акад. Ревалски е избран за председател на БАН с 68 гласа от 86 гласували членове на Общото събрание на БАН. Подадени са 9 бели бюлетини, 2 гласа са невалидни, а 7 души са гласували с "не".

БАН избира председател на онлайн заседание

Акад. Юлиан Ревалски беше единствен кандидат за поста. В Програмата си за управление на Българската академия на науките /2021-2024 г./ той акцентира върху устойчивото развитие на човешкия научен потенциал в Академията, активното участие на учените от БАН в иновационни разработки, още по-широко участие на БАН в образователния процес на всички нива и затвърждаването на Академията като основния експертен център на страната. Акад. Юлиан Ревалски е председател на Българската академия на науките от 2016 г., а в периода 2013-2016 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН.

Областите му на научен интерес са свързани с изследване на операциите - оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите; функционален анализ - геометрия на банахови пространства и монотонни оператори, и в сферата на общата топология - топологични методи в оптимизацията и многозначни изображения. Има 60 научни публикации, цитирани над 600 пъти, информират от БАН.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет