Цоков: Осигурихме 230 милиона лева за повишаване на заплатите на университетските преподаватели

Булфото
share

"Съвместно с ректорите и със синдикатите осигурихме 230 милиона лева за повишаване на заплатите на университетските преподаватели", каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в словото си на тържеството за откриването на академичната учебна година на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски".  

За мен е изключителна чест да бъда днес на този празник, свързан с откриването на новата академична година в най-престижния български университет. Не мога да скрия и своето вълнение, защото Софийският университет е моята Алма матер, защото тук, всеки българин изпитва огромно преклонение пред силата на знанието. Софийският университет е еталон - както по отношение на традициите, така и в бъдещето на българското висше образование. СУ има едно настояще, свързано с качество, с това, че обучава най-много - над 20 000 студенти и докторанти, в 27 професионални направления и в 140 докторски програми, каза министър Цоков.

"За качеството на Софийския университет могат да се приведат много примери, но аз искам да се спра само на два от тях. Единият е свързан с българска класация, а другият - с международна. Софийският университет заема 22 първи места в класацията на рейтинговата система на българските висши училища за 2023 г. - 22 от 27 акредитирани професионални направления. Многократно повече първи места от всички останали български висши училища. Международният пример е свързан с една от най-престижните международни, световни университетски рейтингови класации - QS, там СУ заема местата между 661 и 670, с близо сто места по-нагоре от предходната година. Той е сред първите 12 процента от всички университети, които участват в тази класация", заяви министърът на образованието.

Йотова откри емоционално академичната година в СУ: Трябва да бъдеш цветен сред множество от сиви хора

Водещи новини

Още новини