Радан Кънев: Измененията в Закона за предучилищното и училищно образование имат сериозни недъзи

Булфото (архив)
share

"Умишлено изчаках да отмине първичната, емоционална фаза на коментар на измененията в Закона за предучилищното и училищно образование", това написа в профила си във Фейсбук депутата в Европеския парламент от Демократи за силна България/групата на Европейската народна партия.

"Изчаках, защото една от най-опасните цели на тази провокация е именно крайно изостряне и ожесточаване на дебата в социалните мрежи, насаждане на страхове, създаване на обществено разделение и противопоставяне. А на нас, като общество, ни е нужно обратното - спокоен и сериозен разговор за индивидуалните права на хората с различна сексуална ориентация, нормализация на дебата по чувствителни теми, успокояване на излишни напрежения и изкуствени страхове", посочи още той.

"Приетите изменения имат безброй политически и правни недъзи, сред които се открояват основно три:

1) Краен предизборен популизъм, недопустим по такива чувствителни теми. Този популизъм обслужва единствено пропагандните послания на вносителите от "Възраждане" и същинските автори от тролските лаборатории на КГБ/ФСБ.

2) Опасна юридическа нескопосаност и на "забраната", и на "дефиницията". Така формулираните текстове предполагат, че индивидуалната сексуалност произтича от "българската правна традиция" (?!), както и че сексуалността може да бъде "популяризирана", че и "подстрекавана", термин, който именно в "българската правна традиция" се използва за правонарушения, дори изключително за престъпления. В резултат имаме закон, който пряко предпоставя, че сексуалността се придобива вследствие на външни давления (пропаганда, популяризиране, подстрекаване), както и че тя бива "традиционна" или "нетрадиционна", все едно е културно течение или пък изповедание, или по-лошо - форма на престъпно, противоправно поведение.
(Интересно, но маловажно, е как мнозинството в НС по този начин влиза в капана на неомарксисткия "Kulturkampf", срещу който уж се бори...)

3) Трето и далеч най-важно - комбинацията от изострен, дори истеричен, публичен дебат и нескопосан правен език създава реална опасност от системно нарушаване на индивидуални човешки права на хора с различна сексуална ориентация, и особено - изключително опасен психологически натиск върху гей ученици и младежи. И това на фона на съществуващата и системно насаждана през различни медийни канали агресия срещу гей младежи, която нерядко през последните години прераства в заплаха срещу тези, които не прикриват различната си ориентация, пряко физическо насилие и няколко убийства, очевидно мотивирани с омраза на основа сексуална ориентация", допълни евродепутатът.

"Политическата отговорност тук не е на "Възраждане" - те успешно следват своите деструктивни цели и дневен ред на омраза и разделение, това е тяхната неприкрита политика", добави Кънев.

"Отговорността е преди всичко на ГЕРБ, които - от страх, популизъм или сложни сметки за политическо препозициониране - обслужиха "Възраждане" и превърнаха маргиналната им пропаганда в законодателство. В много по-малка степен отговорност носи и моята политическа сила – Продължаваме промяната – Демократична България (ПП-ДБ), която прояви пасивност в дебата, колебливост в гласуването на първо четене и в други случаи - склонност да пренебрегне политиката на пълна и безусловна изолация на "Възраждане" от политическия дебат, т.нар. "санитарен кордон", който безпощадно опасва келявата парламентарна група ЕСН, в която "Възраждане" членува, в Европейския парламент", написа още Кънев.

След четири часа дебати: Парламентът прие забрана на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата

"Моят призив е всички компетентни по Конституция лица, в т.ч. депутатите от ППДБ и проявилите достойнство и нормалност депутати от ГЕРБ, да сезират Конституционния съд срещу приетите текстове, и особено срещу дефиницията на "нетрадиционна сексуална ориентация", добави депутатът в ЕП.

"А моят личен ангажимент е още в началото на следващата сесия на ЕП да предприема подходящи действия пред Европейската комисия за оценка на съответствието на законовите изменения с правото на ЕС и пред Европейския парламент, в т.ч. групата на ЕНП, за оценка на политическите ефекти на приетото законодателство", с тези думи завърши поста си Радан Кънев.

Водещи новини

Още новини