5 медала и силно представяне на олимпийския отбор по математика

share

Талантливите български ученици отново поставиха България на картата на световните успехи. Преди броени дни националните ни състезатели от отбора по математика се завърнаха от Великобритания на родна земя с пет медала от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. Родните ни олимпийци премериха знания на Международната олимпиада с цели 609 ученици от 108 държави.

Олимпийците направиха силно представяне и Марин Христов (СМГ), Ангел Христов (ППМГ Бургас) и Биляна Димитрова (СМГ) завоюваха сребърни медали. За Марин това е трети медал от Международната олимпиада за три години – през 2023 г. спечели златен, а през 2022 г. завоюва среброто. А резултатът на Биляна я нарежда на четвърто място в света сред участващите 81 момичета на олимпиадата. Бронзовите отличия тази година спечелиха Веселин Маркович (МГ Варна) и Борис Гачевски (СМГ), а Виктор Костадинов (ПЧМГ) получи почетна грамота за достойното си представяне. Ръководители на националния отбор по математика са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ / ЧСУНД).

Това нареди България на 27- о място в света и на 11-то място в Европа в отборното класиране.

Този успех е резултат от страхотната подготовка, постоянство и подкрепа, която олимпийците получават от семействата, ръководителите и учителите си. Ключово значение за постиженията им има и финансовата подкрепа от компании, като Vivacom, която за трета година застана зад олимпийците и дари 30 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

До момента общата дарена сума от телекома е 140 000 лв., с която се обезпечават пътуването и подготовката на младите таланти за участието им в международните състезания и олимпиади.

Всичко това е пряко доказателство, че стълбата към научните висини, по която се изкачват нашите олимпийци по природни науки, е висока и предизвикателна, но изключително стабилна, защото отдолу я придържа една цяла общност, която вярва в техните умения. Тази солидна основа е вдъхновение за много ученици, които от ранна възраст показват желанието си за знания, но имат нужда от подадена ръка. Олимпийците преминават през подготовката си с огромно желание и много хъс, защото природните науки са тяхната страст.

(платено съобщение)

Водещи новини

Още новини