Зам.-министър Балабанов постави началото на строежа на полигон за симулации в Академията на МВР

share

С изграждането на полигона за симулации и практически занятия ще предоставим най-добрите условия за обучение и натрупване на практически знания в процеса на решаване на реални казуси. Това заяви зам.-министър Стефан Балабанов по време на поставянето на началото на строежа на полигон за симулации и практически занятия в Академията на МВР.

Той обясни, че с реализацията на проекта курсантите и служителите на МВР ще имат изключителната възможност на практика да се упражняват по учебните дисциплини: оперативно-тактическа подготовка, контрол на автомобилния транспорт, криминалистика, оперативно-издирвателна дейност, наблюдение и контрол на държавната граница, полицейска психология, казуси от полицейското право. За целта полигонът ще се състои от пет подобекта. „В първия ще бъдат изградени помещения, които имитират банков офис, заведение, жилище и помещения за проверка на МПС и за тренировка за тактическо проникване в сгради и помещения с цел задържане на правонарушители. Вторият ще е сграда, имитираща районно полицейско управление с всички необходими помещения и оборудване, третия представлява градска инфраструктура от улици, тротоари светофар и площад, позволяващ да се решават казуси по КАТ, масови безредици и др. Четвъртият е контролно-пропускателен пункт, а в петия ще бъдат обособени три класни стаи с ново офис – оборудване, откъдето ще има пряка видео-връзка с полигона“, разясни той.

Зам.-министър Балабанова пожела на добър час в реализацията на последния етап от проекта и както повелява традицията разби бутилка шампанско в багера, направил първа копка на обекта.

В осъществяването на Международния проект “Утвърждаване на принципите за спазване на правата на човека в полицейската дейност в България” по българо-швейцарска програма за сътрудничество, са вложени много усилия и професионална работа. Той стартира на 18 септември 2013 г. , а крайният срок за неговото изпълнение е 31 декември т.г. Вече са разработени необходимите за това наръчници, учебници и програми, които представляват и базата за симулативното обучение. Проектът е на обща стойност 1 503 317 швейцарски франка, като българското участие е 15% или 225 497 швейцарски франка. В рамките му е заложено и изграждането на полигона, който вече е проектиран, избрана е и фирмата изпълнител на строителството.

Водещи новини

Още новини