Вълчев обеща повече пари за учителите в селските училища

МОН
share

Новият министър на образованието и науката Красимир Вълчев обеща повече пари за учителите, които преподават в отдалечени и малки населени места. Преди минути той прие поста от досегашния служебен министър Николай Денков.

"Това ще стане чрез корекция на делегираните бюджети на училищата за 2018 година. Вероятно ще бъдат отпуснати и допълнителни целеви средства на училищата за образователни резултати, но това няма да стане веднага", обясни Вълчев.

Министър Вълчев заяви това по време на приемането на поста в МОН, където служебният министър проф. Николай Денков му връчи отчета на министерството за изтеклите три месеца на електронен носител, както и традиционния училищен звънец.

"Не знам дали има друга управленска програма, в която образованието и науката да са изведени толкова категорично като приоритет и да има толкова ясен бюджетен ангажимент за това. Моята задача заедно с хората в образованието е да оправдаем това доверие“, допълни министърът.

Това, което трябва да се направи, е да осигурим равен достъп на децата до добри учители“, заяви министър Вълчев. По думите му общото увеличение на средствата в системата трябва да мотивира повече млади хора с добри оценки да се насочват към педагогическо образование.

"Познавам колегите от министерството, експертите от регионалните управления и значителен брой хора в системата. Това е предпоставка да започнем бързо работа", заяви министър Вълчев.

Красимир Вълчев благодари на служебния екип на МОН за изготвянето на проекта на Националната стратегия за развитие на научните изследвания и обеща той да бъде придвижен много бързо до Министерски съвет. Стратегията трябва да бъде приета от Народното събрание до 30 юни т.г. Другият важен проект, подготвен от служебния екип – този за изменение на Закона за развитие на академичния състав, ще бъде обсъден отново със Съвета на ректорите.

Красимир Вълчев благодари на предшественика си и за изготвения план за превенция на агресията и обеща в него да залегнат и допълнителни мерки. Двойното увеличение на учителските заплати, заложено в управленската програма на ГЕРБ, ще бъде изпълнено, увери министърът.

"Заставам пред Вас с чисто сърце, защото през тези три месеца с екипа ни направихме всичко по силите си, за да можем да вървим напред“, заяви служебният министър проф. Николай Денков.

Той отправи два призива към своя наследник. Първият бе новият министър и екипът му да имат грижа за всички сектори, защото те са еднакво важни. Вторият бе свързан с Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“: "Пожелавам му да намери тази тънка пътечка, от която има нужда оперативната програма, така че през 2023 година да се поздравим с успех. Има много широки пътища, които обаче водят в грешна посока. Затова е много важно през следващите месеци тази пътечка да бъде намерена", каза Денков.

Водещи новини

Още новини